Kącik architekta – Multi-Sport Complex w Antony / Archi5

Thomas Jorio Architekci: Archi5 Lokalizacja: Paryż, Francja Rok Projektu: 2011 Obszar Projektu: 3 989 m.
Zdjęcia: Thomas Jorio + 11 Projekt i planowanie koncentrują się na dogłębnym zrozumieniu lokalnego kontekstu.
Budynek odpowiada na istniejące skale.
Jego lokalizacja i architektura dezorientują przestrzeń publiczną przestrzeni i wprowadzają nowe życie na stronę.
Uwzględniając okoliczne przestrzenie publiczne podczas projektowania projektu, wzmocniliśmy przekonanie, że budynek ten jest obiektem publicznym, punktem zwrotnym w otaczającym go nieporządku.
Aby nawiązać do spojrzenia umysłu, zadaliśmy sobie pytanie, w jaki sposób możemy zwrócić uwagę na budynek, nie budząc zbyt wielu kontrowersji.
To, co chcieliśmy pobudzić, to ciekawość ludzi i pragnienie tajemnicy: dziecięca fascynacja wiedzą, co znajduje się w wielkim pudełku.
To właśnie doprowadziło nas do zaprojektowania tego ogromnego, ponurego monolitu, który jest przerwą od lokalnej architektury, z rzędami różowych domów lub nad złożonymi budynkami użyteczności publicznej.
.
Thomas Jorio Tajemnicza wielka czarna skrzynka posadzona w miejskim krajobrazie.
Ciekawość zostaje zaspokojona, gdy znajdzie się sposób na wejście, na podwyższonym kącie, w którym znajduje się wejście.
Chcieliśmy, aby przechodzień zobaczył coś innego niż to, co widzą mieszkańcy.
Osiągnęliśmy to dzięki wzajemnym oddziaływaniom różnych elementów, ogrodu na dachu, oferując alternatywny krajobraz.
zwisający kwadrat.
.
Thomas Jorio Od wewnątrz powierzchnie dostosowują się i podążają za wysokością różnych obszarów sportowych.
Tworzy to dynamikę między różnymi komponentami projektu.
.
Thomas Jorio Monolit jest zdekonstruowany przez różnorodność kamieni używanych do pokrycia fasady i sposobu, w jaki są one połączone razem, jak zestaw konstrukcyjny.
Budynek zmienia się w zależności od kąta, na który patrzysz, pory dnia, światła lub pory roku.
.
Thomas Jorio Ta pojedyncza struktura zawiera główne funkcje programu: ogrodzenie / hala do tenisa stołowego, sala taneczna, obszary walki i inne działania.
Kompaktowy charakter budynku to jego największy atut środowiskowy.
Naturalne światło zalewa mimo solidnych fasad.
Pionowe panele okienne umożliwiają kontrolowanie światła i dostosowanie go do potrzeb uprawianego sportu.
Zaprojektowaliśmy ten obiekt, aby był prosty, wydajny i prawie ponadczasowy.
.
Thomas Jorio
[podobne: klin odłamu jak obliczyć, wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci gazowej, domki na działkę rekreacyjną ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: domki na działkę rekreacyjną klin odłamu jak obliczyć wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci gazowej