Budownictwo wczoraj i dzis : Rio 2016: RUA Arquitetos zaprojektuje Olympic Golf Course Clubhouse

RUA Arquitetos Brazylijski Instytut Architektów i departament Rio de Janeiro (IAB-RJ) ogłosili, że architekci Pedro Évora i Pedro Rivera z RUA Arquitetos zostali zwycięzcami konkursu na zaprojektowanie klubu olimpijskiego w 2016 roku. Konkurs, otwarty dla profesjonalistów, którzy ukończyli studia w ciągu ostatnich 15 lat, przyciągnął zgłoszenia z 82 zespołów architektów i architektów krajobrazu z całej Brazylii. RUA Arquitetos. zwycięski plan oddaje atmosferę Rio, pokazując bujny tropikalny krajobraz Barra da Tijuca z dużą werandą, której lekki dach zbiera wodę deszczową w celu nawodnienia trasy. Czytaj dalej dla architektów. Opis Projektu. Weranda jako wytyczna. RUA Arquitetos Golf to sport precyzji i równowagi, i wierzymy, że to samo dotyczy jego architektury. Praktyka plenerowa, pośród żywiołowości elementów naturalnych, inspiruje do tworzenia przestrzeni bliskich krajobrazowi, dobrze oświetlonych, szerokich, wentylowanych i mających bezpośredni kontakt z kursem. Jest to także sport, w którym gracze towarzysko towarzyszą przed, w trakcie i po meczu, wzmacniając znaczenie architektury klubu. Dla klubu olimpijskiego zdecydowaliśmy się zaprojektować budynek zorganizowany jak wygodna weranda, rozwiązując granice między krajobrazem, budynkiem i użytkownikami. W tym celu najpierw stworzyliśmy plac, który wyraża kurs za pomocą programowych tomów wokół niego. Następnie został zadaszony przez dużą pokrywę, która chroni i cienie, tworząc przyjemną atmosferę. Propozycja wykorzystuje również tradycyjne brazylijskie elementy architektoniczne, takie jak parasole, brise-soleis i cobogós, aby stworzyć komfort i ułagodzić przestrzenie między wnętrzem a zewnętrzem. Uwaga na te przestrzenie pośrednie jest zatem nieodłączną częścią projektu architektonicznego. Podejście do terenu Plan naziemny. RUA Arquitetos Wszczepienie zespołu będącego klubem odbywa się zgodnie z kilkoma głównymi przesłankami: bliskim i bezpośrednim związkiem z kursem i zasięgiem jazdy; rozdrobnienie woluminów na rzecz poglądów krajobrazowych, złagodzenie wpływu konstrukcji na glebę i lokalną roślinność; uporządkowanie architektury poprzez osie obrotu i wokół placu. Od wejścia hojna pochylona droga prowadzi do pola golfowego, z uprzywilejowanym widokiem. Poprzez tę ścieżkę wdrożyliśmy kolejno salę gimnastyczną, toalety i szatnie, Pro-Shop i recepcję, których kulminacją jest plac, który z jednej strony pochyla się na pole i mieści siedzibę administracyjną i pomieszczenia socjalne. Ponad nią przeświecający dach wychwytuje wodę deszczową i zapewnia cień. Wewnętrzny ogród stanowi przedłużenie otaczającego krajobrazu, który można również docenić z ogrodu na dachu nad restauracją, dostępnego przez rampę. . RUA Arquitetos Zwykły rozwój zawodników, polegający głównie na planowaniu kursów w sklepie Pro-Shop, zatrzymaniu się w szatni i powrocie do baru po grze, otrzymał szczególną uwagę w rozwoju projektu. Elewacja. RUA Arquitetos Siedziba Brazylijskiej Konfederacji Golfów została zaimplementowana w sąsiedztwie pola golfowego, w północnej części terenu, aby zachować pewną niezależność od innych obszarów klubu. Obszary usług zostały zaprojektowane wokół patio do obsługi maszyn i utrzymania kursu, zgodnie z wytycznymi dotyczącymi wydajności. Klub klubu golfowego Rio de Janeiro potwierdza poprzez wspaniałą architekturę, jasną, otwartą i przyjazną dla obecnych i przyszłych praktyków tego sportu. Architekci: Pedro Évora i Pedro Rivera, RUA Arquitetos Colaborators: Carina Batista, José de La torre, Thiago Tarsitano Mariana Villalonga Renders: Romulo Milanese Rok: 2012 / Strefa zawodów: 4 000 m2. RUA Arquitetos
[więcej w: deski elewacyjne, deski na podbitkę, domki na działkę rekreacyjną ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: deski elewacyjne deski na podbitkę domki na działkę rekreacyjną