Budownictwo wczoraj i dzis : Pierwszy pełnometrażowy eksperyment w architekturze w DeafSpace Design

Nowa hala rezydencyjna na terenie kampusu Uniwersytetu Gallaudet w Waszyngtonie została zaprojektowana przez LTL Architects we współpracy z Quinn Evans Architects i Sigal Construction. Zdjęcie dzięki uprzejmości Prakash Patel Artykuł autorstwa Lindy Hales pojawił się w Metropolis Mag jako Przejrzysta linia widzenia Nowy dormitorium Uniwersytetu Gallaudet emanuje surową energią. Szorstkie drewniane deski, odsłonięta stal, polerowany beton i lśniący bambus jednoczą się, aby zapewnić architektoniczne mięśnie. Ale prawdziwa moc pochodzi z ledwo wykrywalnej dynamiki. Ta energia nie wynika z tego, jak struktura wygląda na jej historycznym kampusie w Waszyngtonie, ale jak budynek funkcjonuje dla ludzi w środku. – Mówi o tym, jak budynki budują i kształtują ludzkie interakcje. mówi David J. Lewis z LTL Architects. – Podstawowe warunki architektury zostały wysunięte na pierwszy plan. Szklane drzwi wejściowe otwierają się z cichym szumem. Uczniowie ignorują to, gdy przechodzą przez lukę w pogmatwanym tańcu łokci, rąk, ramion i animowanych twarzy. Gallaudet jest wiodącą instytucją sztuki liberalnej dla młodzieży, która jest głusi lub słabo słysząca, a większość z jej 1821 uczniów porozumiewa się z ekspansywnymi gestami i wyrażeniami American Sign Language (ASL). To, że uczniowie mogą wejść do budynku bez użycia rąk do otwarcia drzwi, a tym samym zatrzymania przepływu rozmowy, jest powodem do świętowania. Tutaj przynajmniej architektura się zepsuła. Nowa hala rezydencyjna na terenie kampusu Uniwersytetu Gallaudet w Waszyngtonie została zaprojektowana przez LTL Architects we współpracy z Quinn Evans Architects i Sigal Construction. Zdjęcie dzięki uprzejmości Prakash Patel Przesuwne szklane wejście jest niewielką metaforą w większym dramacie projektowym. Ta pięciopiętrowa sala mieszkalna Living and Learning Residence o powierzchni 60 000 stóp kwadratowych stanowi pierwszy pełnoprawny eksperyment w dziedzinie DeafSpace, koncepcji opracowanej na Gallaudet przez lata badań nad tym, jak budynki i wnętrza utrudniają komunikację osobom, które nie słyszą . Sala rezydencyjna stanowi holistyczny przykład najlepszych praktyk obejmujących optymalną przestrzeń, lepsze światło, odpowiednią bliskość, skalibrowany kolor i dobrą akustykę – czynniki, które mają znaczenie (ale nie wyłącznie) dla osób niesłyszących. We współpracy z Quinn Evans Architects i Sigal Construction, LTL wygrało konkurs na projekt / budowę organizowany przez architekta i projektanta kampusu, Hansel Bauman. Bauman, który nie jest głuchy, zaangażował 20 mieszkańców Gallaudet, w tym Roberta Sirvage (który jest szczególnie żywym gościem na YouTube). Bauman przyniósł także swój katalog ponad 150 wytycznych DeafSpace. . DeafSpace jest o świadomości i wrażliwości. Bauman mówi. . To chodzi o tworzenie empatii między jednostką a budynkiem.. Hala rezydencyjna została otwarta jesienią na kampusie Gallaudeta w 99-akrowym kampusie w północno-wschodnim Waszyngtonie. Szkoła została założona w 1864 roku i przemianowana w latach 50. na Thomasa Hopkinsa Gallaudeta, założyciela pierwszej szkoły dla głuchych w Stanach Zjednoczonych. Wysoka wiktoriańska architektura i pozostałości planu generalnego autorstwa Fredricka Law Olmsteda i Calverta Vauxa jako historycznej dzielnicy w Krajowym Rejestrze miejsc o znaczeniu historycznym. Dane liczbowe na temat liczby Amerykanów polegające na języku migowym są trudne do zdobycia, ale federalne badanie dochodów i uczestnictwa w programie (SIPP) za rok 2005 sugeruje, że aż dziesięć milionów Amerykanów jest słabo słyszących, a jeszcze milion osób funkcjonalnie jest głuchych. Szacuje się, że cztery procent było młodszych niż 18 lat, a połowa była starsza niż 65 lat. Starzenie się populacji sugeruje, że liczba ta nie uległa zmniejszeniu. Projekt DeafSpace ma na celu skodyfikowanie odpowiedzi na typowe sytuacje stojące na drodze bezpiecznej, płynnej rozmowy dla osób posługujących się językiem migowym. Lista obejmuje nierówne chodniki; wąskie przejścia; nieoczekiwane kroki; niewystarczające oświetlenie; podświetlenie; blask od białych ścian; kolory ścian, które mieszają się z odcieniami skóry; oraz, szczególnie, miejsca siedzące na widowni z ustalonym rzędem, które blokują widoczność wymaganą do komunikacji. W hali rezydencjalnej zespół projektantów rozwiązał takie problemy na wiele sposobów, od wyboru kolorów farb, które ograniczają odblaski do zaprojektowania szerokiej, gładkiej rampy, aby poprowadzić tłum do sali montażowej bez ryzyka schodków. Centralny. Salon. podwaja się jako audytorium. Zdjęcie dzięki uprzejmości Prakash Patel. W słoneczne popołudnie w maju zespół projektowy przegrupował Baumana i Sirvage a, obecnie pomocnika instruktora, w przestrzeni podpisu budynku: przewiewna, przeszklona, trzypoziomowa sala montażowa, która służy jako bardzo duży salon pokój. Sirvage opisał wartość szerokiej na siedem stóp rampy, schodząc na najniższy i najbardziej szczodry poziom, obok sympatycznego paleniska i pod 17-metrowym sufitem pływających listew cedrowych. Usiadł na krześle opartym plecami o ścianę. Nie mając nikogo za sobą, mógł skoncentrować się na rozmowach odbywających się w kręgu przed nim. To było istotne
[patrz też: deska tarasowa modrzew syberyjski, bramki uchylne, przeciski pod drogami ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: bramki uchylne deska tarasowa modrzew syberyjski przeciski pod drogami